W tym tekście znajdziesz spis roślin, które może spożywać agama brodata. Należy oczywiście pamiętać, by dieta była możliwie jak najbardziej urozmaicona.. Poleganie wyłącznie na jednym rodzaju pokarmu może w dłuższej perspektywie prowadzić do niedoborów lub odwodnienia.
Przed podaniem roślin należy je dokładnie umyć pod zimną wodą.
Tekst dotyczący zasad komponowania diety dla agamy brodatej znajdziesz tutaj: Co je agama brodata? Dieta i suplementacja
Zielenina, którą może jeść agama brodata
Zielenina będzie stanowić stałą podstawę pokarmową dla agamy brodatej w każdym wieku. Rośliny, które możemy podawać bezpiecznie podczas codziennego karmienia to:
- Kiełki słonecznika
- Lucerna
- Kiełki lucerny
- Oregano
- Rukola
- Babka lancetowata
- Mniszek lekarski (kwiaty i liście)
- Melisa
- Dziurawiec
- Siemię lniane
- Tymianek
- Liście rzodkiewki
- Mlecz
- Koniczyna (kwiaty i liście)
- Bazylia
- Kiełki rzodkiewki
- Trzykrotka
- Roszponka
- Pokrzywa
- Melisa
- Kiełki rzeżuchy
- Mięta
Warzywa, które może jeść agama brodata
Warzywa nie powinny stanowić podstawy diety i powinniśmy je podawać w ramach urozmaicenia raz na 1-2 tygodnie. Warzywa, które są bezpieczne do spożycia przez agamę brodatą to:
- Marchew
- Cykoria
- Ogórek
- Rzodkiewka
- Kapusta pekińska
- Cukinia
- Burak
- Szparagi
Owoce, które może jeść agama brodata
Owoce powinny być jedynie smakołykiem i z uwagi na dużą zawartość cukru powinny być podawane rzadko, np. raz na 3-4 tygodnie. Owoce, które możemy podawać agamie to:
- Morela
- Papaja
- Jeżyna
- Arbuz
- Truskawka
- Figa
- Borówka amerykańska
- Malina
- Winogrono
- Gruszka
- Mango
- Poziomka
- Ananas
- Papaja
- Śliwka
- Brzoskwinia
- Jabłko
- Banan
- Żurawina
- Ananas
- Śliwka
Jakich roślin agama nie może spożywać?
Tych roślin bezwzględnie nie należy podawać agamie brodatej, ponieważ są szkodliwe dla jej zdrowia:
- Bluszcz
- Szpinak
- Awokado
- Natka pietruszki
- Liczi
- Rabarbar
- Szczaw
- Zielone części ziemniaków, pomidorów i papryki
- Szczypiorek
- Kapusta głowiasta (biała i czerwona)
- Sałata
- Jarmuż
- Cytrusy (pomarańcza, cytryna, limonka, mandarynka)