Jakie rośliny może jeść agama brodata?

W tym tekście znajdziesz spis roślin, które może spożywać agama brodata. Należy oczywiście pamiętać, by dieta była możliwie jak najbardziej urozmaicona.. Poleganie wyłącznie na jednym rodzaju pokarmu może w dłuższej perspektywie prowadzić do niedoborów lub odwodnienia.

Przed podaniem roślin należy je dokładnie umyć pod zimną wodą.

Tekst dotyczący zasad komponowania diety dla agamy brodatej znajdziesz tutaj: Co je agama brodata? Dieta i suplementacja

Zielenina, którą może jeść agama brodata

Zielenina będzie stanowić stałą podstawę pokarmową dla agamy brodatej w każdym wieku. Rośliny, które możemy podawać bezpiecznie podczas codziennego karmienia to:

  • Kiełki słonecznika
  • Lucerna
  • Kiełki lucerny
  • Oregano
  • Rukola
  • Babka lancetowata
  • Mniszek lekarski (kwiaty i liście)
  • Melisa
  • Dziurawiec
  • Siemię lniane
  • Tymianek
  • Liście rzodkiewki
  • Mlecz
  • Koniczyna (kwiaty i liście)
  • Bazylia
  • Kiełki rzodkiewki
  • Trzykrotka
  • Roszponka
  • Pokrzywa
  • Melisa
  • Kiełki rzeżuchy
  • Mięta

Warzywa, które może jeść agama brodata

Warzywa nie powinny stanowić podstawy diety i powinniśmy je podawać w ramach urozmaicenia raz na 1-2 tygodnie. Warzywa, które są bezpieczne do spożycia przez agamę brodatą to:

  • Marchew
  • Cykoria
  • Ogórek
  • Rzodkiewka
  • Kapusta pekińska
  • Cukinia
  • Burak
  • Szparagi

Owoce, które może jeść agama brodata

Owoce powinny być jedynie smakołykiem i z uwagi na dużą zawartość cukru powinny być podawane rzadko, np. raz na 3-4 tygodnie. Owoce, które możemy podawać agamie to:

  • Morela
  • Papaja
  • Jeżyna
  • Arbuz
  • Truskawka
  • Figa
  • Borówka amerykańska
  • Malina
  • Winogrono
  • Gruszka
  • Mango
  • Poziomka
  • Ananas
  • Papaja
  • Śliwka
  • Brzoskwinia
  • Jabłko
  • Banan
  • Żurawina
  • Ananas
  • Śliwka

Jakich roślin agama nie może spożywać?

Tych roślin bezwzględnie nie należy podawać agamie brodatej, ponieważ są szkodliwe dla jej zdrowia:

  • Bluszcz
  • Szpinak
  • Awokado
  • Natka pietruszki
  • Liczi
  • Rabarbar
  • Szczaw
  • Zielone części ziemniaków, pomidorów i papryki
  • Szczypiorek
  • Kapusta głowiasta (biała i czerwona)
  • Sałata
  • Jarmuż
  • Cytrusy (pomarańcza, cytryna, limonka, mandarynka)
5/5 - (17 votes)